Asuminen ja remontointi

Sivulle on koottu sellaisia ohjeita, jotka koskettavat pääsääntöisesti kaikkia Lahden Isännöintipalvelu Ky:n asiakasyhtiöiden asukkaita ja osakkaita. Ohjeet ovat luonteeltaan yleismaailmallisia asumiseen liittyviä neuvoja ja vinkkejä.

Tästä linkistä voit tutustua asunto-osakeyhtiölakiin.

Muutostyöhakemus

Asunto-osakeyhtiölaki edellyttää että osakkaan on ilmoitettava yhtiölle kunnossapitotyöstä, joka saattaa vaikuttaa rakennuksen rakenteisiin tai naapurihuoneistoihin. Ilmoitus on tehtävä kirjallisesti etukäteen ja siihen on liitettävä asianmukaiset selvitykset.

Muutostyöilmoitus on mahdollista tehdä joko isännöitsijätoimistosta saatavalla lomakkeella tai sähköisesti kirjautumalla Huoneistotieto.fi järjestelmään. On tärkeää huomioida, että muutostyötä ei saa aloittaa ennen kuin siihen on saatu kirjallinen lupa isännöitsijätoimistolta.

Kunnossapito- tai muutostyöstä on ilmoitettava taloyhtiölle aina, kun remontti voi vaikuttaa kiinteistön rakenteisiin, eristeisiin, yhtiön tai toisen osakkeenomistajan kunnossapitovastuulla oleviin asioihin. Sen sijaan pienistä pintaremonteista, kuten seinien tapetoinnista tai maalauksesta ei tarvitse ilmoittaa.

Esimerkiksi on ilmoitettava hanan, WC:n tai antennipistorasian vaihtamisesta, lattiaremontista ja kylpyhuone- tai keittiöremontista.

Aina on siis ilmoitettava töistä jotka voivat vaikuttaa rakenteisiin, akustiikkaan, eristeisiin tai rakennuksen perusjärjestelmiin, kuten lämmitys-, vesi-, viemäri-, ilmanvaihto-, sähkö- tai tiedonsiirtojärjestelmiin.

Taloyhtiöllä on oikeus valvoa, että huoneiston kunnossapito- tai muutostyö suoritetaan rakennusta ja kiinteistöä vahingoittamatta ja hyvän rakennustavan mukaisesti. Osakkeenomistaja vastaa tarpeellisista ja kohtuullisista yhtiön valvontakuluista, kuten asiantuntijan veloittama palkkio.

Tee muutostyöhakemus kirjautumalla asumisen tietojärjestelmään osoitteessa huoneistotieto.fi